هر چه بیشتر کتابهای شهید مظلوم آیت الله دکتر محمد حسینی بهشتی ( اعلی الله مقامه الشریف) را میخوانم و هر قدر بیشتر با ایشان و چشمه سار زلال اندیشهاش آشنا میشوم بهتر میفهمم که چرا استاد بزرگوارش امام راحل (قدس سره) درباره او فرموده بود : بهشتی یک ملت بود برای ملت ما .هر چه بیشتر با آثار آن شهید والامقام و مظلوم انس میگیرم بیشتر ادراک میکنم که دستهای پلید منافقین چه هوشمندانه قربانیان خود را برگزیدند و چه مذبوحانه ملتی را از وجود چونان اویی محروم کردند .
هر چه بود ،شکی نیست که امروز آن آقاى بهشتى مسلمان، متعهد، مجتهد و همان که یک ملّت بود برای ملّت ما 1 در جوار رحمت حق آرمیده و میهمان انبیاء و صدیّقین و هم صف شهدای بزرگ اسلام است . به تحقیق افسوس خوردن بر فقدان حضور فیزیکی او و امثالش امروز دیگر هیچ دردی را دوا نمیکند اما جای بسی افسوس است که امروزه از تمام آنچه شخصیت ارزشمندی همچون شهید آیت الله دکتر بهشتی از آن برخوردار بود تنها به نامی و مزاری بسنده کردهایم . نامی برای بزرگداشت و مزاری برای تقدیس و تمجید . نام و مزاری برای آن که برخی از ما کلاهی برای خود از آن نمد به دست آورند.
عجیب تر این که او همچون زمان حیاتش ، همچنان مظلوم مانده است . هنوز هم برخی از مدعیان دینداری و جامه چاکان تعهد مذهبی از نام او گریزانند و کاش تنها گریزان بودند ؛ هنوز هم اگر بنا داشته باشید بر اساس بینشی که او آموخته بود و میآموزاند بیاندیشید، سخن بگوئید و عمل کنید و یا بخواهید که آموزههای او را که برگرفته از معارف ناب قرآن و عترت و آمیخته با زمان شناسی ، جامع نگری و سعه صدر بود ترویج کنید ، میشنوید که هنوز به هزار گونه تهمت ناروا متهمش میکنند و ناچار شما نیز باید خود را برای تحمل آن تهمتها آماده کنید .
قومی که خود را مجسمه اسلام و تنها وارثین به حق انقلاب میدانند و جز تلقی شکسته - بسته خود از دین ، هر نگرش دیگری را – اگر چه بر مبانی علمی ، اجتهادی و سنتی دین هم مبتنی باشد – یکسره التقاط می پندارند هنوز هم وقتی از احیاء اندیشه و منش شهید بزرگوار آیت الله دکتر بهشتی سخن می گویید فریاد وا اسلاما سر میدهند و وقیحانه میگویند : بهشتی به خاطر زندگی در اروپا روشنفکر شده بود و اسلامی که او میشناخت با اندیشههای غربی مخلوط بوده است و طبعا چنین نگاهی به دین با جوهره اسلام ناب متفاوت است . برخی این وقاحت را تا به آن پایه ارتقاء میبخشند که میگویند : خدا او را دوست داشت که همان اوایل انقلاب شهید شد و گر نه تفکرات روشنفکرانهاش او را به انحراف میکشاند .
نمیدانم این همه کینه توزی با منش فکری و اندیشههای مترقی او از چه بابت است ؟ گناه بهشتی چه بود که هم دیروز باید آماج تهمتها قرار میگرفت و هم امروز از سوی برخی کسان مورد بی مهری و تهمت قرار میگیرد؟ همان کسانی که هر از گاهی مزارش را جهت بازدیدهای صوری و اظهار ارادت به شهیدان طواف میکنند اما اندیشههای حیات بخش او را تاب نمیآورند !
اسلامی که من از شهید بزرگوار آیت الله بهشتی آموختم ، اسلام نابی است که از بند تبعیت و تقلید2 رها شده و با انتخابی آگاهانه برگزیده میشود . اسلامی که محصول تربیتش خشونت گرایی و تنگ نظری نیست ، اسلامی که در هر کجای دنیا و در میان هر گروهی ،میتوان آن را زیست و به آن افتخار کرد . اسلامی که با زبان فطرت سخن میگوید و بی آنکه اندیشهاش را به پیروانش تحمیل کند با استدلال و منطق قوی خود عقل آنان را به باورمندی به آموزه هایش و عمل به دستوراتش فراخوانده و مصمم میکند . اسلامی که انسان را موجودی انتخابگر میداند و دین شناختی و انتخابی را دینی ناب و اسلامی راستین میشمارد . اسلامی که در آن عدالت شعار فریبنده اقشار عمومی نیست بلکه بستر اندیشه و عمل است . اسلامی که به مؤمنانش عزت میبخشد و شخصیت میدهد . اسلامی که قرآن و احادیثش برای تربیت بشر به کار می روند نه برای مراسم و آئین و نام و نان .
چه بگویم ؟ خدایا تو میدانی وقتی آثار اندیشه همیشه زنده او را میخوانم چنان از بهجت و سرور لبریز میشوم که گویی گمشدهام را مییابم و از چشمه زلال آن به یک جرعه مست میشوم .
به هر حال میاندیشم که لازم است نسل جوان ما خصوصا طلاب و دانشجویان بیش از هر زمان دیگر با منش و روش علمی ، عملی و اخلاقی او و نیز اندیشههای تابناکش آشنا شوند تا ضمن کسب بینشی کارا ، روشن و عمیق از اسلام و نیز حرکت رو به رشد در کمال فردی خویش ، زمینه تربیت انسانهایی مؤمن ، متعهد ، بی تعصب ، خرد ورز و آزاده را در جامعه فراهم آورند. میاندیشم اکنون که به واسطه همت والای فرزندان گرانقدر آن شهید بزرگوار سخنرانیها و نوشتههای ایشان به زیور طبع آراسته شده و در اختیار ما قرار دارد میتوان حلقههای مطالعاتی تشکیل داد و با دوستان اهل درد و فکر و اندیشه به مطالعه، بررسی ، روش یابی و آموختن مبانی اندیشههای درخشان آن شهید بزرگوار پرداخت و به این وسیله بار دیگر چشمه سار زلال اندیشه ناب شاگردان برجسته قرآن و عترت و تربیت یافتگان حقیقی امام راحل ( قدس سره ) را در سرزمین دلها و فکرها جاری ساخت و زمینه تفکیک مدعیان زعامت فکری جامعه را از راهبران حقیقی و شایسته اندیشه اسلامی فراهم آورد.
می خواستم به عنوان حسن ختام قطعاتی از بیانات آن شهید بزرگوار را بنویسم اما دیدم که بسا قطعه قطعه کردن کلمات زنجیرهگونشان موجب جفا به منظور و مقصود ایشان خواهد گشت بنا بر این دوستان را به مطالعه مجموعه آثار ایشان ارجاع میدهم .
بیاد دارم که حضرت استاد علامهام آیت الله جوادی آملی (دام ظله الوارف) درباره ایشان فرمود : اگر کسی میخواهد عدالت مجسّم را ببیند باید به شهید آیت الله دکتر بهشتی بنگرد .
-----------------------------------
پ . ن . 1 - صحیفه نور ، جلد 15 ، صفحه 18
پ . ن . 2 - منظور تقلید در اصول ، اندیشه و مبانی دین است نه تقلید در امور فرعی و احکام دین .
پ . ن . 3 – برای مراجعه به پایگاه بنیاد نشر آثار و اندیشههای شهید بهشتی اینجا را کلیک کنید (+) و نیز برای مطالعه یادداشت دیگری از اینجانب در خصوص آن شهید بزرگوار اینجا را کلیلک کنید (+)
پ . ن . 4 – اگر خیلی اهل مطالعه نیستید حدّاقل کتاب کوچک و شیرین ( صد دقیقه تا بهشت ) را بخوانید .
پ . ن . 5 - به فضل خدا وبلاگی مستقل در خصوص نشر افکار و اندیشه های شهید مظلوم آیت الله دکتر بهشتی ( قدس سره ) تأسیس کرده ام که از همه علاقه مندان به آن شهید والامقام برای حضور در ان وبلاگ و مطالعه آن دعوت به عمل می آورم .برای انتقال به وبلاگ مزبور بر روی کلمه امت مظلوم کلیک فرمائید .